2017

Αφιέρωμα του περιοδικού gr design στη Red Creative

28 Μαρ 2017

 

Με ένα οκτασέλιδο αφιέρωμα στη Red Creative κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού gr design. Η κατασκευή που εμφανίζεται στο εξώφυλλο δημιουργήθηκε ειδικά για αυτό το τεύχος και θα εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη κατά τη διάρκεια της έκθεσης των Αγώνων Νέων Σχεδιαστών.

https://grdmagazine.gr/

https://grammabooks.gr/product/gr-design-14/

 

GREECE IS

16 Ιαν 2017

Το περιοδικό «Greece Is», δωρεάν πολιτιστική και γαστρονομική έκδοση της «Καθημερινής», ανέθεσε στη Red Creative τη δημιουργία του εξωφύλλου για το τεύχος Χειμώνας 2016-2017. Η σχεδιαστική ομάδα επέλεξε τη κουκουβάγια, σύμβολο της θεάς Αθηνάς, για το εξώφυλλο του τεύχος «Greece Is Athens» και δημιούργησε την εικονογράφιση ειδικά για τη περίσταση. (Εικονογράφιση: Ελίνα Στελετάρη).

 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το τεύχος εδώ.

www.greece-is.com

2016

«Green Packaging Solutions»

25 Νοε 2016

Η έκδοση "Green Packaging Solutions" του Miquel Abellan παρουσιάζει επιλεγμένες οικολογικές συσκευασίες από διάφορες χώρες του κόσμου, από την Κίνα έως το Μεξικό. «Η σημασία της ανακυκλώσιμης συσκευασίας έχει αναγνωρισθεί από όλο το φάσμα της αγοράς. Το ενδιαφέρον που δείχνουν οι σχεδιαστές σε αυτόν τον τομέα της συσκευασίας αναδεικνύεται ξεκάθαρα από την πληθώρα αξιοπρόσεκτων projects». Η συσκευασία του ελαιόλαδου AGORA που σχεδίασε η Red Creative περιλαμβάνεται στην έκδοση του οίκου Monsa.

www.agorafinefoods.com

 

Μια Νέα Οπτική Ταυτότητα στην Κύπρο

15 Οκτ 2016

Το Οινοποιείο Βλασίδη παρουσίασε στους επαγγελματίες συνεργάτες του την νέα ταυτότητα που σχεδίασε η Red Creative σε στρατηγική συνεργασία με την Ambigram. Το νέο branding βασίσθηκε στους άξονες της Σκέψης, Τέχνης και Γεωμετρίας και αντανακλά τον λιτό χαρακτήρα του οινοποιού Σοφοκλή Βλασίδη και το μοντέρνο, γραμμικό ύφος του οινοποιείου που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ηρακλής Παπαχρίστου. Μια ξεχωριστή οπτικοακουστική παραγωγή του Γιάννη Βαλτή που προβλήθηκε επάνω στο μοντέρνο οινοποιείο, στο Κοιλάνι της Κύπρου, ανέδειξε το σκεπτικό πίσω από το σχεδιασμό της νέας εικόνας και των ετικετών, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δοκιμές παλαιών και νέων κρασιών του οινοποιείου.

  


 

Κώστας Καλογήρου, Σοφοκλής Βλασίδης, Γιάννης Βαλτής, Λεώνη Σιών, Ηρακλής Παπαχρίστου

 

Παρουσίαση της έκδοσης: Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης - Το κτίριο και η αποκατάστασή του

13 Οκτ 2016

Η έκδοση παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσία τριακοσίων προσκεκλημένων και χαιρετισμούς απεύθυναν οι Δρ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, Μητροπολίτης Προύσης εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, ο κ. Νικόλαος Μαρινάκος, Υπεύθυνος Χορηγιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Γιάννης Μυλόπουλος, Kαθηγητης ΑΠΘ, Πρόεδρος Αττικό Μετρό Α.Ε. και η κα. Αλέκα Αλεξοπούλου, Διευθύντρια του ΔΠΜΣ Προστασία, Συντήρηση  και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, ΑΠΘ.

Την έκδοση παρουσίασαν οι κα. Βίλμα Χαστάογλου-Μαρτινίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, επιμελήτρια της έκδοσης, η κα. Σάσα Λαδά, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, επιμελήτρια της έκδοσης, ο κ. Σάββας Τσιλένης Δρ Αρχιτέκτων, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ και ο κ. Κώστας Καρράς, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος κ. Έλλη Στάη.

H καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης είναι της Red Creative και ο σχεδιασμός της κ. Νικολέττας Αντωνοπούλου.

 

Ο Δρ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, Μητροπολίτης Προύσης

 

Η επιμελήτρια της έκδοσης Σάσα Λαδά, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ

 

Η επιμελήτρια της έκδοσης Βίλμα Χαστάογλου-Μαρτινίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ

 

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Έλλη Στάη


 

6o ICTVC - Έκθεση «Στέργιος Δελιαλής: Designer»

09 Ιουλ 2016

Στο πλαίσιο του 6ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Τυπογραφίας & Οπτικής Επικοινωνίας διοργανώθηκε η αναδρομική έκθεση «Στέργιος Δελιαλής: Designer - 55 χρόνια graphics, χώροι, κατασκευές - και ένα Μουσείο Design» στην οποία παρουσιάσθηκε υλικό και πρωτότυπα σχέδια της περιόδου 1960 - 2015 από το αρχείο του σχεδιαστή καθώς και έντυπο υλικό από τα αρχεία του Mουσείου Design. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

 

Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουλίου - 1 Οκτωβρίου 2016

Επιμέλεια έκθεσης: Στέργιος Δελιαλής - Κώστας Καλογήρου

   

 

 

 

Διασταυρώσεις: Φωτογραφία και βιβλίο

19 Μαι 2016

 

Εκδήλωση λόγου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

 

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση λόγου με ομιλητές τους:

Ηρακλή Παπαιωάννου, Διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Πάρι Πετρίδη, Φωτογράφου

Σίμο Σαλτιέλ, Γραφίστα και φωτογράφου

 

GREECE IS - WINE

08 Μαρ 2016

GREECE IS - WINE, «Δημιουργώντας Τέχνη από την Παράδοση» της Μαρίας Κοραχάι (Τεύχος 2016, σελ. 20)

 

LIFO: 25 λόγοι...

05 Μαρ 2016

LIFO Τεύχος Μαρτίου 2016 - Άρθρο της Μαρίνας Πετρίδου (Νο20)

2015

Product Design στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

08 Ιουλ 2015

To Product Design Summer Camp του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος παρέχει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο σχεδιασμό προϊόντων και συσκευασιών και στη χρήση 3D printing και laser cutting τεχνολογιών. Ο Κώστας Καλογήρου της Red Creative συνέβαλε στο φετινό πρόγραμμα στο πλαίσιο Δια Βίου Μάθησης με μία διάλεξη για το σχεδιασμό συσκευασίας και ένα πρακτικό workshop που συνδύασε graphic design, 3D design και laser cutting.

www.ihu.edu.gr

 

 

5o Behance Thessaloniki Portfolio Review

13 Μαι 2015

Δύο φορές το χρόνο, η διαδικτυακή πλατφόρμα Behance παρουσιάζει τo Portfolio Review Week, μία σειρά από συναντήσεις που διοργανώνονται σε εκατοντάδες πόλεις παγκοσμίως, με σκοπό να φέρουν κοντά επαγγελματίες των δημιουργικών κλάδων. Η Θεσσαλονίκη συμμετείχε για πέμπτη φορά στο παγκόσμιο δημιουργικό event και στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης συμμετείχε από την ομάδα της Red Creative ο Kώστας Καλογήρου, ως Portfolio Reviewer.

 
 
 
 
 
 
 
 

 

2014

Silver Pentaward 2014 για τη συσκευασία Maleas

10 Οκτ 2014

Silver Pentaward διακρίθηκε στη κατηγορία Luxury - Gourmet Food η συσκευασία του ελαιόλαδου Maleas που σχεδίασε η Red Creative, στο διεθνή διαγωνισμό συσκευασίας Pentawards 2014. Στα Pentawards διαγωνίζονται συσκευασίες από όλο τον κόσμο και η φετινή  διοργάνωση συγκέντρωσε περισσότερες από 1.500 συσκευασίες από 5 ηπείρους και 53 χώρες, ενώ η τελετή απονομής έγινε στο Τόκιο, στις 9 Οκτωβρίου 2014.

 

Tο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Maleas είναι το πρώτο βιολογικό ελληνικό ελαιόλαδο που εμφανίσθηκε στις προθήκες του γνωστού Harrods του Λονδίνου - τη στρατηγική marketing έχει αναλάβει η εταιρία Αmbigram.

 

http://www.maleasoliveoil.gr/

 

13η Φωτογραφική Συνάντηση Κυθήρων

02 Οκτ 2014

Ο Σίμος Σαλτιέλ παρουσίασε, στο πλαίσιο της 13ης Φωτογραφικής Συνάντησης Κυθήρωντην πορεία του φωτογραφικού ψηφιακού περιοδικού wip, από το 2008 που το δημιούργησε, έως σήμερα. Στο τέλος της διοργάνωσης πρότεινε τη δημιουργία τεύχους με τις φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου και η ιδέα έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από όλους τους συμμετέχοντες φωτογράφους. Το επόμενο τεύχος του wip αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος Οκτωβρίου.

www.wip.gr

 

 

 

 

«ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ» Νέα έκδοση του ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ

23 Ιουν 2014

Η Red Creative συμμετείχε μαζί με 42 δημιουργούς της Θεσσαλονίκης στη δημιουργία της έκδοσης «Ωδή Στον Κώδικα» που εκδόθηκε από το ΚΕΘΕΑ - Σχήμα + Χρώμα με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, προς ενίσχυση των στόχων της κοινότητας. Η δίγλωσση έκδοση παρουσιάζει δημιουργίες εμπνευσμένες από 43 διαφορετικούς 'κώδικες', από αρχαίους μέχρι σύγχρονους. H «Ωδή Στον Κώδικα» είναι διαθέσιμη από το κατάστημα ΚΕΘΕART (Πίνδου 4, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310.221.235). Περισσότερες πληροφορίες και δημιουργίες θα βρείτε στο https://www.facebook.com/OdeToCode4Ithaki

ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ (HEADSTONE/FOOTSTONE)

Ταφόπετρες τοποθετούνται στη κορυφή του τάφου (headstone) και στη βάση του (footstone). 

Από τη Red Creative (εικονογράφιση: Ελίνα Στελετάρη)

 

 
2013

Έκθεση «Πριν ανοιχτεί ένα μπουκάλι κρασί» - Συνάντηση με τους δημιουργούς

20 Δεκ 2013

Σε μια ευχάριστη βραδιά με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις εξελίχθηκε η συνάντηση με τους δημιουργούς στην αίθουσα τέχνης «Ρω» στη Θεσσαλονίκη. Ο οινολόγος Γιάννης Βογιατζής παρουσίασε τα νέα κρασιά «Λευκοτσικνιάς» και «Νεαρός Τσαπουρνάκος» ενώ οι Ηρακλής Παπαϊωάννου, Πάρις Πετρίδης, Γιάννης Βαλτής, Γιώργος Παπακώστας, Σίμος Σαλτιέλ παρουσίασαν φωτογραφίες, σχέδια, δημιουργίες αλλά και άγνωστες πτυχές της συνεργασίας τους με το Κτήμα Βογιατζή φανερώνοντας -ο καθένας με τον τρόπο του- το τι έχει προηγηθεί «πριν ανοιχτεί ένα μπουκάλι κρασί».

 

Ο οινολόγος Γιάννης Βογιατζής μιλά για τα νέα κρασιά και το οινοποιείο

 

 

Αίθουσα τέχνης «Ρω», Θεσσαλονικη

 

(όρθιοι) Οι αρχιτέκτονες Γιάννης Βλάχος, Γιώργος Παπακώστας, ο φωτογράφος Πάρις Πετρίδης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Βαλτής, ο οινοποιός Νίκος Βογιατζής, ο επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονικης Ηρακλής Παπαιωάννου, (καθιστοί) ο σχεδιαστής Σίμος Σαλτιέλ και ο οινολόγος Γιάννης Βογιατζής

 

Οι αρχιτέκτονες Φαίδρος Αυδής, Γιώργος Παπακώστας παρακολουθούν το σχεδιαστή Σίμο Σαλτιέλ

 

Οι σχεδιαστές Κώστας Καλογήρου, Στέλιος Ψευτογκάς

 

Έκθεση φωτογραφίας, ετικετών και κρασιών

04 Δεκ 2013

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Βραδιά γευσιγνωσίας

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013, 20.30 

Παρουσίαση των δύο νέων κρασιών του Κτήματος ΒογιατζήΣυνάντηση με τους δημιουργούς 

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, 21.00 


ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΠΕΤΡΙΔΗ 

Ηρακλής Παπαϊωάννου

Επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

 

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ SLIDESHOW 

Γιάννης Βαλτής

Παραγωγός - Σκηνοθέτης

 

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ 

Γιώργος Παπακώστας

Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.

 

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΤΙΚΕΤΩΝ

Σίμος Σαλτιέλ

Γραφίστας, Red Creative

 

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ 

Γιάννης Βογιατζής

Οινολόγος

 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 7-14 Δεκεμβρίου 2013

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα & Τετάρτη: 18.00-21.00

Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 10.30-14.30 & 18.00-20.30

Σάββατο: 11.30-14.30


Ρώ

Ρωμανού 5 (περιοχή Ντορέ)

546 23 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310-226.552

www.roartspace.gr

2012

Παρουσίαση-συζήτηση: «Μια αναδρομή σε τρεις δεκαετίες»

14 Νοε 2012

Μέχρι αργά το μεσημέρι του Σαββάτου διήρκησε η παρουσίαση-συζήτηση με τίτλο «Μια αναδρομή σε τρεις δεκαετίες» που διοργανώθηκε στη Διπλάρειο Σχολή από τη Red Creative, στο πλαίσιο της έκθεσης αφισών «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980  2009». Μετά τις εισηγήσεις-παρουσιάσεις των κ. Άγγελου Μπάκα, Δημήτρη Πολύζου, Απόστολου Ρίζου και Δημήτρη Παπάζογλου, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να θέσουν προβληματισμούς επί διαφόρων θεμάτων και στη συνέχεια εξελίχθηκε μια συζήτηση –μεσογειακού ταμπεραμέντου– με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.

 

Α. Μπάκας, Δ. Πολύζος, Α. Ρίζος, Δ. Παπάζογλου

 

Ο Άγγελος Μπάκας αντεπιχειρηματολογεί σε τοποθετήσεις σχεδιαστών


Ο πρόεδρος της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας Τζανέτος Πετροπουλέας και ο σχεδιαστής Γιάννης Καρλόπουλος επιχειρηματολογούν για την οπτική ταυτότητα της πόλης

 

Ο ομιλητής Δημήτρης Πολύζος στην έκθεση αφισών, μετά το τέλος των παρουσιάσεων

 

Οι σχεδιαστές Δημήτρης Παπάζογλου, Δημήτρης Αρβανίτης

 

Άγγελος Μπάκας, Πάνος Χαρατζόπουλος, Δημήτρης Φακίνος

 

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση αφίσας «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980 – 2009»

02 Νοε 2012

Άνοιξε τις πόρτες στο κοινό της Αθήνας η έκθεση αφίσας που διοργάνωσε η Red Creative στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας στο κτίριο της Διπλάρειου Σχολής και παρουσιάζει έργα που σχεδιάσθηκαν από δημιουργούς της Θεσσαλονίκης και αποτυπώνουν την εξέλιξη της έντυπης γραφιστικής στη πόλη, στο διάστημα τριών δεκαετιών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έκθεση Αφίσας & Παρουσίαση-Συζήτηση στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας

24 Οκτ 2012


Η Red Creativε παρουσιάζει την έκθεση αφίσας «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009» στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας, από 2 εως 11 Νοεμβρίου 2012. Η έκθεση, που έχει ήδη παρουσιασθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονικης, περιλαμβάνει αφίσες που σχεδιάσθηκαν από δημιουργούς της Θεσσαλονίκης και καταγράφουν την εξέλιξη της έντυπης γραφιστικής στην πόλη, στο διάστημα τριών δεκαετιών.

Το υλικό συγκεντρώθηκε από δημιουργούς και ομάδες της πόλης με αφορμή τη δημιουργία της ομότιτλης έκδοσης από τη Red Creative και στην έκθεση παρουσιάζονται αντίτυπα πρώτης εκτύπωσης όπου έχουν εφαρμοσθεί ιδιαίτερες τεχνικές (π.χ.  μεταλλοτυπία, χρήση χρωμάτων Pantone, χρήση ειδικών χαρτιών).

Παράλληλα, σε οθόνη προβάλλεται ένα οπτικό χρονολόγιο της περιόδου 1980–2009 οργανωμένο σε θεματικές κατηγορίες, που αποτυπώνει το στίγμα της κάθε δεκαετίας μέσα από το πρίσμα γραφιστικών εφαρμογών, καθώς και το «Μaking of» της διαδικασίας δημιουργίας και παραγωγής της γραφιστικής ανθολογίας «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980–2009»ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ         10 Νοεμβρίου 2012, ώρα 12:30

 

Θεσσαλονίκη Graphic Design: 19802009

Αναδρομή σε τρεις δεκαετίες

Με αφετηρία την έκθεση, τέσσερεις δημιουργοί της Θεσσαλονίκης, εξετάζουν τη γραφιστική στη πόλη, και την εξέλιξή της σε σχέση με την τεχνολογία, τους θεσμούς, την αγορά και τη πολιτιστική ζωή, όπως την έζησαν, δεκατία προς δεκαετία: ιστορίες, σχόλια, απόψεις και δουλειές, παλαιές και νέες, από τη γραφιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης.

 

Μια παρουσίαση – συζήτηση με τους:

Άγγελος Μπάκας

Τυπογράφος/σχεδιαστής, συγγραφέας, εκπαιδευτικός,

Eπιμελητής έκδοσης «Thessaloniki Graphic Design 1980-2009»

 

Δημήτρης Παπάζογλου

Σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας, Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Designers United

 

Δημήτρης Πολύζος

Γραφίστας, φωτογράφος, τυπογράφος

 

Απόστολος Ρίζος

Σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας, Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Les yper yper

 

 

Ο Άγγελος Μπάκας είναι σχεδιαστής, συγγραφέας και εκπαιδευτικός. Ήταν ο εκδότης του περιοδικού για την τυπογραφία και την οπτική επικοινωνία Άκρο. Συμμετείχε στην ομάδα σχεδιαστών της Cannibal fonts και έχει σχεδιάσει σειρά γραμματοσειρών με την επωνυμία Acrofonts. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με την συγγραφή και πραγματοποιεί ανεξάρτητη έρευνα γύρω από τη διδασκαλία του γραφικού σχεδιασμού σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

 

Ο Δημήτρης Παπάζογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και σπούδασε τυπογραφικό σχεδιασμό και οπτική επικοινωνία στο Istituto Europeo di Design (IED) στο Μιλάνο. Μεταξύ άλλων, υπήρξε  Creative Art Director του περιοδικού «Ε» της Ελευθεροτυπίας, έχει διδάξει τυπογραφία και οπτική επικοινωνία για μεταπτυχιακούς σπουδαστές στον όμιλο ΑΚΤΟ, και έχει δώσεις διαλέξεις σε μεταπτυχιακούς σπουδαστές του τμήματος Μουσικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι ιδρυτής και Creative Director του βραβευμένου δημιουργικού γραφείου Designers United που ειδικευεται σε brand identity development, creative direction και interaction, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

 

Ο Δημήτρης Πολύζος ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του ‘60, μαθητεύοντας στο παραδοσιακό λιθογραφείο του πατέρα του στη Θεσσαλονίκη και με πρώτο δάσκαλο τον Γιάννη Σβορώνο. Είναι σχεδιαστής, φωτογράφος, λιθογράφος και σχεδιαστής χώρων. Δημιουργός (με τον Γιώργο Κανάκη) του πρότυπου λιθογραφείου Grapholine της Θεσσαλονίκης, καθώς και των γνωστών στην πόλη χώρων διασκέδασης Ethnik, Malt ‘n Jazz και It’s Only.

 

Ο Απόστολος Ρίζος δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια στο χώρο του design, της τυπογραφίας και της οπτικής επικοινωνίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Altervision A.E. Έκανε διδακτορική έρευνα στις ελληνικές αφίσες των αρχών του 20ου αιώνα, στο Πανεπιστήμιο του Reading  (Department of Typography & Graphic Communication) και πήρε μέρος σε παγκόσμια συνέδρια ως ομιλητής και διοργανωτής. Συνεργάζεται ως σύμβουλος οπτικής επικοινωνίας με διακεκριμένες εταιρείες και οργανισμούς. Συνιδρυτής της δισκογραφικής εταιρείας Poeta Negra και πρόσφατα της ομάδας και του χώρου Les Yper Yper, διοργανώνει εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με δια-κρατικούς, πολιτιστικούς και ανεξάρτητους φορείς.

 

Οργάνωση & επιμέλεια παραγωγής: Red Creative

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη-Μαρία Τσούκα

 

 

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας

(Διπλάρειος Σχολή, Πλατεία Θεάτρου 3, Ψυρρή)

2 - 11 Νοεμβρίου 2012

Δευτέρα - Παρασκευή: 14:00 - 23:00

Σάββατο & Κυριακή: 12:00 - 00:00

 

Τιμές εισιτηρίων φεστιβάλ:

Ημερήσιο - 3 ευρώ

10ημέρου - 6 ευρώ

Δωρεάν είσοδος για άνεργους με επίδειξη κάρτας ανεργίας

Δωρεάν είσοδος στην εκδήλωση με επίδειξη κάρτας μέλους Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.aicf.gr

www.gda.gr

www.designmag.gr

 

 

Η έκδοση «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980–2009» στο «ΗΥΦΕΝ - βήμα για την τυπογραφία»

23 Ιουλ 2012

Το «ΗΥΦΕΝ - βήμα για την τυπογραφία» είναι ετήσια έκδοση που φιλοξενεί διεθνή αρθρογραφία για την τυπογραφία και τη γραφική επικοινωνία. Ο φετινός τόμος του «ΗΥΦΕΝ» περιλαμβάνει παρουσίαση της έκδοσης της Red Creative «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980–2009». Στο σχετικό άρθρο που υπογράφεται από τον ∆ρ. Κλήμη Μαστορίδη, Πρόεδρο του Τμήματος Σχεδιασμού & Πολυμέσων του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «...είναι μεν ένα βιβλίο που εκπορεύεται από τη Θεσσαλονίκη, αλλά απευθύνεται σ’ολόκληρο τον κόσμο, καθώς αφορά στην πολιτιστική κληρονονομιά που είναι κτήμα όλων». Για όσους ενδιαφέρονται για το πλήρες άρθρο, το «ΗΥΦΕΝ» είναι διαθέσιμο από τα βιβλιοπωλεία «Ανικούλα» (ή με αποστολή e-mail στο: info@anikoula.gr) ενώ το «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980–2009» παρουσιάζεται εδώ.

 

 

"Plus Minus" στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

07 Μαρ 2012

 

Με το "Plus Minus" συμμετέχει η Red Creative στην ομαδική έκθεση με θέμα «Free - Aπό τι πρέπει να απελευθερωθεί η Θεσσαλονίκη σήμερα;» που φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της δράσης "Made in Thessaloniki" που διοργανώθηκε από την Parallaxi και την ομάδα «Θεσσαλονίκη αλλιώς» σε συνεργασία με το Goethe Institut. (Διάρκεια έκθεσης: 2 εως 24 Μαρτίου 2012)

 

Μια “Made in Thessaloniki” έκθεση αφισών στο ΜΜΣΤ από τη Red Creative

07 Μαρ 2012

 

Η Red Creative συμμετέχει στη δράση “Made in Thessaloniki” παρουσιάζοντας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την έκθεση αφισών δημιουργών της πόλης «Θεσσαλονικη Graphic Design, 1980 – 2009». Τα έργα που παρουσιάζονται, συγκεντρώθηκαν αρχικά από τους ίδιους τους δημιουργούς για την ανθολογία «Θεσσαλονίκη Graphic Design, 1980 – 2009» που εκδόθηκε από τη Red Creative, και θα εκτίθενται στο μουσείο μέχρι και τις 24 Μαρτίου 2012 στο πλαίσιο του “Made in Thessaloniki”.

2011

Oι «χρυσές» ετικέτες του Κτήματος Γεροβασιλείου

16 Δεκ 2011

 

Στις ετικέτες κρασιών «Αvaton» και «Μαλαγουζιά» του Κτήματος Γεροβασιλείου που σχεδίασε η Red Creative απονεμήθηκε το 1ο βραβείο της κατηγορίας Ετικέτες Οίνου στον διαγωνισμό Gold Label Awards 2011. Τα δύο αναγνωρισμένα κρασιά,  που κυκλοφορούν στην ελληνική και διεθνή αγορά, συνοδεύονται και από συσκευασία δώρου που σχεδιάσθηκε με τo ίδιο σκεπτικό, την ανάδειξη της κομψότητας ως ταυτόσημο της ποιότητας.

 

Φωτο: Heinz Troll

 

 

Εκατό χρόνια Θεσσαλονίκη

23 Νοε 2011

H διοργάνωση «Θεσσαλονίκη 2012» επέλεξε, μετά από spec, το λογότυπο που σχεδίασε η Red Creative για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης: ένα πεζό «θ», μια μονοκονδυλιά, μια διαδρομή –από το παρελθόν στο μέλλον– που συμβολίζει τη πορεία της πόλης στο χρόνο.

 

Μια γοργόνα για τη Θεσσαλονίκη

05 Οκτ 2011

Μια γοργόνα με σκουφί μαγειρικής επιλέχθηκε ως σύμβολο για το νέο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης, του θεσμού που στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης και την ανάδειξή της ως γαστρονομικό προορισμό. Με την πρόταση αυτή -που αναφέρεται στο μύθο* της αδελφής του βασιλιά Αλέξανδρου- η Red Creative κέρδισε το διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης για το σχεδιασμό του λογοτύπου και της οπτικής ταυτότητας της διοργάνωσης.

 

 

* Η πόλη της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο και πήρε το όνομά της προς τιμήν της συζύγου του, ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κόρης του Φιλίππου Β’. Σύμφωνα με το θρύλο, η Θεσσαλονίκη μεταμορφώθηκε σε γοργόνα μετά το θάνατό του, και ζει στα νερά του Αιγαίου πελάγους έκτοτε. Όταν τη συναντά κάποιος ναυτικός, του κάνει την ερώτηση: “Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;”. Οποιαδήποτε απάντηση εκτος από το “Ζει και βασιλεύει” προκαλεί την οργή της, και βυθίζει το καράβι μαζί με το πλήρωμα.

Περισσότερα
 

H έκδοση «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980–2009» στο «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ»

30 Σεπ 2011

Οι σελίδες βιβλιοπαρουσίασης του τεύχους Σεπτεμβρίου της περιοδικής πολιτιστικής έκδοσης  «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ» (Νο 37) είναι αφιερωμένες στην έκδοση της Red Creative «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980–2009». Στο συνοδευτικό κείμενο του ∆ρ. Κλήμη Μαστορίδη αναφέρεται, μεταξύ αλλων, οτι: «...είναι μεν ένα βιβλίο που εκπορεύεται από τη Θεσσαλονίκη, αλλά απευθύνεται σ’ολόκληρο τον κόσμο, καθώς αφορά στην πολιτιστική κληρονονομιά που είναι κτήμα όλων». Η έκδοση «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ» κυκλοφορεί κάθε τρεις μήνες και μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης ή από εδώ

 

http://www.peebe.gr/el/publications/subscriptions

http://2010.redcreative.gr/thessaloniki-graphic-design/el/

 

Από τη Σπηλιά του Δράκου στην Κίνα

07 Ιουλ 2011

To CD του Μπάμπη Παπαδόπουλου «Από τη Σπηλιά του Δράκου» που σχεδίασε η Red Creative, επιλέχθηκε και παρουσιάσθηκε στο «Gallery: The World’s Best Graphics» (Vol.11), μια έκδοση που περιλαμβάνει δημιουργικές δουλειές από όλο τον κόσμο και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες, από την Chois Gallery (Kινα).

 

http://www.choisgallery.com

 

 

Παρουσίαση έκδοσης στο «Public» της Θεσσαλονίκης

29 Μαρ 2011

Η έκδοση «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980 - 2009» παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Public, στο κέντρο της Θεσαλονίκης. Για τo περιεχόμενο της έκδοσης μίλησαν οι Σίμος Σαλτιέλ και Κώστας Καλογήρου από τη Red Creative και ο Στέργιος Δελιαλής, ιδρυτής του Μουσείου Design Θεσσαλονίκης.

 

 

Φωτο: Ιωάννα Φωτιάδου

Περισσότερα
 

«Ιστορίες με γραφίστες» στo περιοδικό «Παράλλαξη»

17 Φεβ 2011

 

 

Παράλλαξη, Φεβρουάριος 2011, Τεύχος 167, σελ.20-21
Του Μιχάλη Γουδή

 

Ιστορίες με γραφίστες

«Αν υπάρχει ένα αληθινό success story στη δημιουργική ιστορία της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες αυτό έχει να κάνει με τη γραφιστική. Δεκάδες ρητά επισημαίνουν τη μεγάλη δύναμη της εικόνας στη μετάδοση μηνυμάτων. Το graphic design στη σχετικά σύντομη ιστορία του έχει δώσει άλλη διάσταση στην οπτική επικοινωνία. Η πρόσφατη... »

 

Ολόκληρο το άρθρο: http://www.parallaximag.gr/tefxos.html

 

Άρθρα εφημερίδων «Καθημερινή» και «Αγγελιοφόρος»

17 Ιαν 2011

 

Καθημερινή, Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011
Του Δημήτρη Pηγόπουλου


Η πρωτοπόρος γραφιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης

«Να ένα «στερεότυπο» για τη Θεσσαλονίκη που ελάχιστοι Αθηναίοι γνωρίζουμε. Την πρωτοπορία της πόλης σε θέματα γραφιστικής ή «οπτικής επικοινωνίας» αν θέλετε έναν πιο ακαδημαϊκό όρο. Η θεσσαλονικιώτικη «σκηνή» του graphic design σαρώνει τα τελευταία χρόνια βραβεία και...»

 

Ολόκληρο το άρθρο: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_16/01/2011_428572

 


Αγγελιοφόρος, Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010
Του Γιώργου Καστούρα

Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980 - 2009

«...Φίλοι, συνάδελφοι, ανταγωνιστές σε μια μεγάλη ανθολογία που καλύπτει το διάστημα από το 1980 μέχρι το 2009. Εδώ βλέπει κανείς δύο πράγματα. Το ένα είναι το έργο καθ’ αυτό που όταν το είδαμε συγκεντρωμένο (30 χρόνια δουλειάς) ακόμα κι εμείς οι υποψιασμένοι μείναμε κατάπληκτοι. Η εικόνα του συνόλου είναι αποκαλυπτική...»

 

Ολόκληρο το άρθρο: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=71256

 

 

 

Η έκδοση «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980 - 2009» στα βιβλιοπωλεία

06 Ιαν 2011

Η έκδοση «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980 - 2009» διατίθεται σε όλη την Ελλάδα από τα βιβλιοπωλεία IANOS και ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ.

2010

To βιβλίο «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980 - 2009» ειναι διαθέσιμο on-line

22 Δεκ 2010

Μπορείτε να παραγγείλετε και να αγοράσετε την έκδοση online εδώ.

Οι αποστολές εντός Ελλάδας γίνονται δωρεάν.

 

 

Φωτογραφίες της έκθεσης «Θεσσαλονίκη graphic design, 1980 - 2009»

20 Δεκ 2010

Απόψεις της έκθεσης αφίσας που δημιουργήθηκε με αφορμή το υλικό που συγκεντρώθηκε για την ανθολογία «Θεσσαλονίκη graphic design, 1980 - 2009» και φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 20 χρονια της Red Creative. Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα, Red Creative.

 

 

 

Φωτογραφίες: Ανδρέας Σφυρίδης

 

 

Περισσότερα
 

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Red Creative

14 Δεκ 2010

Με τις ομιλίες του επιμελητή της έκδοσης Α. Μπάκα, του Δρ. Κ. Μαστορίδη και του εκδότη Μ. Σαββίδη προς ένα προσηλωμένο ακροατήριο που συγκεντρώθηκε και παρέμεινε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονικης παρά το τσουχτερό κρύο, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα είκοσι χρόνια της Red Creative.

 

Σπουδαστές, γραφίστες, εκπαιδευτικοί, τυπογράφοι, άνθρωποι του χώρου της οπτικής επικοινωνίας, αλλά και συνάδελφοι από Κοζάνη, Νάουσα, Τρίπολη και Αθήνα, παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των ομιλητών και συμμετείχαν με ερωτήσεις, τοποθετήσεις και αντεπιχειρήματα, συνεισφέροντας στόν ουσιαστικό χαρακτήρα της εκδήλωσης.

Η ομάδα της Red Creative ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές και όλους όσους παρευρέθηκαν στην ημερίδα.

 

Οι τρεις ομιλητές Κ. Μαστορίδης, Α. Μπάκας, Μ. Σαββίδης με τον Κ. Καλογήρου της Red Creative

 

Αγγελος Μπάκας, τυπογράφος-σχεδιαστής, συγγραφέας, εκπαιδευτικός

 

Κλήμης Μαστορίδης, Δρ. Τυπογραφίας και Γραφικής Επικοινωνίας

 

Μανόλης Σαββίδης, εκδότης

 

Η ομάδα της Red Creative με τους τρεις ομιλητές

 

Φωτογραφίες: Ανδρέας Σφυρίδης

 

 

Περισσότερα
 

Η έκθεση αφίσας μέχρι τη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

10 Δεκ 2010

Εγκαινιάστηκε προχθές στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης και η έκθεση αφίσας που διοργανώθηκε με αφορμή το υλικό που συγκεντρώθηκε για την έκδοση «Θεσσαλονίκη graphic design 1980 - 2009» και επιμελήθηκαν η Συραγώ Τσιάρα και η Red Creative. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 12 ∆εκεμβρίου (ώρες 11:00 - 19:00) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 

 

Φωτογραφία: Ανδρέας Σφυρίδης

 


Περισσότερα
 

Μια ιδιαίτερη βραδιά

09 Δεκ 2010

Τρεις ‘γενιές’ γραφιστών συναντήθηκαν χθες στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης για τη παρουσίαση της έκδοσης «Θεσσαλονίκη graphic design 1980 - 2009» και τα εγκαίνια της έκθεσης αφίσας. Ο χώρος πλημμύρισε από ανθρώπους των γραφικών τεχνών και της οπτικής επικοινωνίας, συναδέλφους, σπουδαστές, φίλους και συνεργάτες είκοσι χρόνων. Ήταν μια αξέχαστη βραδιά για όλη την ομάδα της Red Creative, και ευχαριστουμε θερμά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Ανδρέας Σφυρίδης

 

 

Περισσότερα
 

20 Χρόνια Red Creative

08 Δεκ 2010

Η Red Creative γιορτάζει τα 20 χρόνια της στο χώρο της οπτικής επικοινωνίας και με αφορμή την επέτειο αυτή προχώρησε στη δημιουργία της έκδοσης «Θεσσαλονίκη graphic design 1980 - 2009» και στη διοργάνωση μιας σειράς παράλληλων εκδηλώσεων που τη συνοδεύουν: παρουσίαση της έκδοσης, έκθεση αφίσας και σειρά ομιλιών που αφορούν στη γραφιστική θεωρία και πρακτική.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά:

 

 

 

Περισσότερα
 

To «Κτήμα Βογιατζή» σε διεθνή έκδοση

15 Νοε 2010

Οι ετικέτες που σχεδίασε η Red Creative για το «Κτήμα Βογιατζή», μετά τη διάκρισή τους στα Ελληνικά Βραβεία  Γραφιστικής (ΕΒΓΕ) και στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά (ED Awards), παρουσιάζονται στην έκδοση «The Art and Design of Contemporary Wine Labels» της Tanya Scholes. Η διεθνής αυτή έκδοση, σύμφωνα με το www.chapters.com, παρουσιάζει «ετικέτες ιδιαίτερου σχεδιασμού από 250 οινοποιούς από όλο τον κόσμο και αναδεικνύει κορυφαίους σχεδιαστές που έχουν αναγάγει το σχεδιασμό ετικετών κρασιού σε μορφή τέχνης».

Για την έκδοση, επισκεφθείτε το www.tanyascholes.com.

 

 

 

 

10 Εικόνες για την Ιθάκη

08 Σεπ 2010

 

Ο Κώστας Καλογήρου, creative director της Red Creative διετέλεσε μέλος της Κριτικής Επιτροπής για τη διοργάνωση του 2010. Οι «10 Εικόνες για την Ιθάκη» είναι ένας διεθνής διαγωνισμός αφίσας που διοργανώνεται από το 2002. Με τα χρόνια, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο, ενώ η Ιθάκη, με αφορμή την τελετή απονομής,  έχει εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης σχεδιαστών απ’όλο τον κόσμο.  Η διοργάνωση του 2010 συγκέντρωσε 1.728 υποψηφιότητες από 73 χώρες και μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού στο www.tenimages.org.

 

 


 

Το Χρυσό Βραβείο Γραφιστικής για το 2010 στη Red Creative

19 Απρ 2010

Η Red Creative τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο ΕΒΓΕ  –διάκριση που απονέμεται στην καλύτερη δουλειά της χρονιάς– στα φετινά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης, για το σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας της Biennale 2 που διοργανώθηκε από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η ίδια δουλειά αυτή κατέκτησε επίσης τη πρώτη θέση (Βραβείο ΕΒΓΕ) στην κατηγορία Πολλαπλών Εφαρμογών. Η Κριτική Επιτροπή σχολίασε: «Μια ισχυρή βασική ιδέα –τόσο απλή αλλά ουσιαστική– γεμάτη νοηματική αμφισημία και αισθητική πρόκληση. Η υλοποίηση των γραφικών στοιχείων είναι άρτια και σε πλήρη ανάπτυξη, βοηθά το συνολικό έργο να ξεχωρίσει στην κατηγορία για το εύρος και την ποικιλότητα του. Η παραγωγή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με ορθή χρήση πολλαπλών υλικών, διαφοροποιήσεις στην κλίμακα και λογική εφαρμογή σε διαφορετικά μέσα». Οι θερμότερες ευχαριστίες της Red Creative πηγαίνουν στους ανθρώπους του ΚΜΣΤ για την αμέριστη εμπιστοσύνη τους κατά τη διάρκεια της συνεργασίας.